Kalender Week 11

‘op kamers’?

Een baby-kangoeroe blijft wel een jaar veilig in de buidel bij mama. Heb jij de afgelopen tijd ook flink gebuideld met je kleine? Misschien voel je nu dat het tijd is om dit een beetje af te bouwen.

Lees alles over week 11
Voor de hechting is het belangrijk dat een jonge baby veel (lichaams)contact met zijn ouders heeft. Misschien koos je ervoor je kleine regelmatig bij je te dragen in een draagzak, of sliep hij ’s nachts in een co-sleeper naast je. Het kan ook dat je baby al vroeg op zijn eigen kamertje sliep en jij én je baby hier dik tevreden mee zijn. Er is geen goed of fout, zolang je baby maar veel liefde krijgt. Slaapt je baby wél op jullie slaapkamer? Waarschijnlijk heb je ook een mooi babykamertje ingericht – ‘goh, nu je het zegt’ – en merk je dat je best vaak wakker wordt van de geluidjes die je kleine produceert ’s nachts. Wonderbaarlijk wat een geluid er uit zo’n mini-mensje komt, hè?

Tegen de drie maanden kun je proberen je baby te laten wennen aan zijn eigen bedje en eigen kamertje. Je kunt hier eerst rustig overdag mee beginnen, en als dit goed gaat een keer een nacht proberen. Als je kleine tot nu toe in een (reis)wiegje of kinderwagenbak naast jullie heeft geslapen, kun je die tijdelijk ín het grotere ledikant zetten, zodat de overgang kleiner is. Het kan ook dat je er nog helemaal niet klaar voor bent om je baby op zijn eigen kamer te leggen. Deskundigen adviseren zelfs zes maanden op de slaapkamer bij de ouders. Hier geldt dus ook: volg je eigen gevoel.

Broodnodige mama-care
Heb je soms het gevoel dat je je geheugen ergens in de kast hebt laten liggen zodra je de deur uit bent? Die zwangerschapsdementie zou nu toch wel voorbij moeten zijn? Helaas, de cocktail aan hormonen en de gebroken nachten kunnen je nog steeds behoorlijk vergeetachtig maken. Daarbij moet je nu ook aan veel meer dingen denken zodra je de deur uitgaat (luiers, rompertje, speentje…).

Ook als je alleen bent, zullen je gedachten nog steeds bijna fulltime bij je baby zijn. Probeer dit soms een beetje los te laten en vertrouwen te hebben in anderen als ze op je kleintje passen. Gaat je baby binnenkort naar de crèche? Dan helpt het wellicht om je baby nu al af en toe een middagje bij opa en oma of bij iemand anders te brengen.

shop nu

Eerste Hulp bij spuug- en luierongelukjes: een schoon setje beddengoed in de kast.

shop nu

Je kleine kijkt dolgraag toe hoe jij de was in de machine doet en – heel gek, maar dat lijk je opeens wel twee keer per dag te moeten doen – kleding opvouwt of welke handeling dan ook; een wipstoeltje geeft hem een heel nieuw perspectief op de wereld.